Electronic Repository

Дослідження міграції синтетичних речовин із пакувальних матеріалів у харчові продукти і воду: соціальний та управлінський аспекти

Show simple item record

dc.contributor.author Тарасюк, Г.М.
dc.contributor.author Чагайда, А.О.
dc.contributor.author Прилипко, О.І.
dc.contributor.author Tarasiuk, H.M.
dc.contributor.author Chahaida, A.O.
dc.contributor.author Prylypko, O.I.
dc.date.accessioned 2024-08-09T09:20:14Z
dc.date.available 2024-08-09T09:20:14Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.uri http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8560
dc.description.abstract Розвиток технологій і зростання рівня та якості життя людей внесли свої корективи у використання різних матеріалів для виробництва та пакування продукції та виробів. Одним з таких дійсно корисних винаходів людства, який значно спростив наш побут та сприяв розвитку технологій, стала розробка та впровадження у широкий вжиток різноманітних полімерів / пластмас та інших синтетичних речовин. Але, є і негативний вплив таких нововведень, зокрема на організм людини та навколишнє середовище. В статті проведено аналіз та доведено негативний вплив синтетичних речовин через міграцію із пакувальних матеріалів в харчові продукти і воду або через побутове користування виробами із їх вмістом на організм людини. Окрім того, для дослідження було проведено опитування української молоді щодо їх ставлення до використання пластикової упаковки. Участь в анкетуванні взяли 127 респондентів студентського віку (18…23 роки; 47,2 % – чоловіки, 52,8 % – жінки). Респонденти при відповіді на запитання використовували 10-ти бальну шкалу, де 1 означало однозначне бажання перейти від одноразового до багаторазового використання упаковки до появи ознак її зносу, а 10 – абсолютне несприйняття ідеї повторного використання пластикової упаковки. До ідеї стосовно повторного використання пластикової упаковки для ягід у супермаркетах (здавати використану упаковку для повторного фасування в неї) 60,7 % респондентів в цілому поставилися прихильно. Стосовно повторного використання пластикової упаковки для готових страв респонденти висловили велику кількість аргументів, що перешкоджають ефективному впровадженню такої ініціативи. Усі заперечення розбито на три великі групи: занепокоєння щодо мікробіологічної безпечності повторного використання тари; недовіра до значних екологічних переваг таких заходів; неможливість спонтанних покупок через необхідність приходити в магазин зі своєю упаковкою. Під час розробки та реалізації можливих рішень щодо кризи, пов’язаної із забрудненням пластиком та синтетичними матеріалами загалом, зроблено висновок, що прозорість є ключем до успіху. На кожному етапі життєвого циклу пластику, синтетичних матеріалів та інших шкідливих складових, які використовуються у виробництві, рішення мають прийматися із дотриманням прав людини на здоров’я та здорове довкілля. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Державний університет "Житомирська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Економіка, управління та адміністрування;2(108)
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject споживач uk_UA
dc.subject споживання uk_UA
dc.subject пластик uk_UA
dc.subject здоров’я людини uk_UA
dc.subject синтетичні речовини uk_UA
dc.subject якість харчування uk_UA
dc.subject навколишнє середовище uk_UA
dc.subject управління uk_UA
dc.subject nutrition uk_UA
dc.subject consumer uk_UA
dc.subject consumption uk_UA
dc.subject plastic uk_UA
dc.subject human health uk_UA
dc.subject synthetic substances uk_UA
dc.subject food quality uk_UA
dc.subject environment uk_UA
dc.subject management uk_UA
dc.title Дослідження міграції синтетичних речовин із пакувальних матеріалів у харчові продукти і воду: соціальний та управлінський аспекти uk_UA
dc.title.alternative Studying the migration of synthetic substances from packaging materials into food and water: social and management aspects uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstracten The development of technology and the growth of people’s living standards and quality of life have made adjustments to the use of various materials for the production and packaging of products and goods. One of these really useful inventions of mankind, which has greatly simplified our life and contributed to the development of technology, was the development and introduction of various polymers / plastics and other synthetic substances into widespread use. However, there is also a negative impact of such innovations, in particular on the human body and the environment. The article analyzes and proves the negative impact of synthetic substances through migration from packaging materials into food and water or through the household use of products containing them on the human body. The study also included a survey of Ukrainian youth about their attitudes toward the use of plastic packaging. A total of 127 university-age respondents (18...23 years old; 47,2 % men, 52,8 % women) took part in the survey. Respondents used a 10-point scale to answer the questions, where 1 meant a clear desire to switch from single-use to reusable packaging before signs of wear and tear, and 10 meant absolute rejection of the idea of reusing plastic packaging. The idea of reusing plastic packaging for berries in supermarkets (returning used packaging for re-packaging) was generally favored by 60,7 % of respondents. Regarding the reuse of plastic packaging for ready-to-eat meals, respondents expressed a large number of arguments that prevent the effective implementation of such an initiative. All objections are divided into three broad groups: concerns about the microbiological safety of reusing packaging; distrust of the significant environmental benefits of such measures; and the impossibility of spontaneous purchases due to the need to come to the store with their own packaging. When developing and implementing possible solutions to the crisis of plastic pollution and synthetic materials in general, it is concluded that transparency is the key to success. At every stage of the life cycle of plastics, synthetic materials and other harmful components used in production, decisions must be made in compliance with the human rights to health and a healthy environment. uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account