Electronic Repository

Напрями цифровізації ресторанного бізнесу

Show simple item record

dc.contributor.author Олійник, О.В.
dc.contributor.author Шестакова, А.В.
dc.contributor.author Ярмолюк, Д.І.
dc.contributor.author Оliinyk, О.V.
dc.contributor.author Shestakova, A.V.
dc.contributor.author Yarmolyuk, D.I.
dc.date.accessioned 2023-04-10T10:49:24Z
dc.date.available 2023-04-10T10:49:24Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8155
dc.description.abstract У статті розкриваються ключові напрями цифровізації ресторанного бізнесу, якому також доводиться переводити свої бізнес-процеси в цифровий вимір для забезпечення стабільної діяльності в умовах карантинних обмежень та воєнного стану. Сьогодні цифрова трансформація господарської діяльності ресторанів є нормальним явищем, до якого схвально ставляться і клієнти закладів громадського харчування, оскільки разом з ним відчувають суттєве покращення сервісу. Автори аргументують, що світова пандемія COVID-19 насправді пришвидшила стрімкий розвиток електронної комерції для всіх видів економічної діяльності та сфер економіки, зокрема, спричинила зміну підходу до організації роботи ресторанної індустрії та змусила адміністрацію шукати нові напрями взаємодії з клієнтами та утримувати їх. Зараз можна сказати напевно, що цифрові рішення допомогли ресторанам суттєво розширити асортимент своїх послуг, а для клієнтів – отримати можливість безконтактної оплати по рахунку, мережу кіосків для безконтактного замовлення, замовлення онлайн через вебсайт і мобільний додаток, програму лояльності та ін. Відтак організація бізнесу з впровадженням клієнтоорієнтованих сервісів дала змогу суб’єктам ресторанного бізнесу утриматися на ринку послуг закладів харчування. За результатами проведеного дослідження обґрунтовується думка, що власникам ресторанного бізнесу варто зосередити свою увагу передусім на розвитку сервісу онлайн-доставки їжі. Цифровізація ресторанного бізнесу дозволяє клієнтам замовляти їжу онлайн і отримувати її до порога будинку чи навіть квартири. Натомість власники ресторанів можуть ефективно обробляти замовлення онлайн за допомогою онлайн-платформ доставки їжі. Зазначається, що серед ключових переваг цифровізації для розвитку ресторанного бізнесу ключове місце займає можливість використовувати інструменти медіамаркетингу. Цифровий маркетинг дозволяє ресторанам зв’язуватися з клієнтами за допомогою способів, які є неможливими за умов використання традиційних (консервативних) каналів комунікації: візуальних платформ Instagram, Pinterest і TikTok, взаємодії з лідерами думок (інфлюенсерами) та фуд-блогерами, активного ведення вебсайту ресторану та ін. У зв’язку з цим стверджується, що інтернет створив таке цифрове середовище, де суб’єкти ресторанного бізнесу можуть з легкістю створювати корисний контент і ділитися ним зі світом. І для маленьких кав’ярень, і для великих ресторанів це створює можливість знаходити своїх ідеальних клієнтів. За допомогою інструменту медіамаркетингу навіть підприємці з мінімальною цифровою грамотністю можуть максимально ефективно просувати свій бізнес в мережі «Інтернет», ефективно комунікувати з цільовою аудиторією, залишатися вірними своєму бренду. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Державний університет "Житомирська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Економіка, управління та адміністрування;1(103)
dc.subject цифровізація uk_UA
dc.subject цифрові рішення uk_UA
dc.subject ресторанний бізнес uk_UA
dc.subject цифрова трансформація ресторанної індустрії uk_UA
dc.subject цифровий маркетинг uk_UA
dc.subject соціальні мережі uk_UA
dc.subject фуд-блогери uk_UA
dc.subject digitalization uk_UA
dc.subject digital solutions uk_UA
dc.subject restaurant business uk_UA
dc.subject digital transformation of the restaurant industry uk_UA
dc.subject digital marketing uk_UA
dc.subject social networks uk_UA
dc.subject food bloggers uk_UA
dc.title Напрями цифровізації ресторанного бізнесу uk_UA
dc.title.alternative Directions of the restaurant business digitalization uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstracten The article reveals the key areas of digitalization of the restaurant business, which has to transfer its business processes to the digital dimension to ensure stable operations under quarantine restrictions and martial law. Today, the digital transformation of the restaurant business is a normal phenomenon, which is also welcomed by catering customers, as they experience a significant improvement in service along with it. The authors argue that the global COVID-19 pandemic, in fact, accelerated the rapid development of e-commerce for all types of economic activities and sectors of the economy, in particular, it led to a change in the approach to organizing the work of the restaurant industry and forced the administration to look for new areas of interaction with customers and hold them. Now we can say for sure that digital solutions have helped restaurants significantly expand the range of their services, and for customers to get the possibility of contactless payment by invoice, a network of kiosks for contactless ordering, online ordering through a website and mobile application, a loyalty program, etc. Consequently, the organization of business with the introduction of customer-oriented services allowed the subjects of the restaurant business to stay on the market for services of catering establishments. Based on the results of the study, the opinion is substantiated that restaurant business owners should focus primarily on the development of an online food delivery service. Digitization of the restaurant business allows customers to order food online and have it delivered to their doorstep or even apartment. In turn, restaurant owners can process orders online efficiently with the help of online food delivery platforms. Among the key advantages of digitalization for the development of the restaurant business, the ability to use media marketing tools occupies a key place. Digital marketing allows restaurants to connect with customers in ways that traditional (conservative) communication channels are not possible: the visual platforms of Instagram, Pinterest and TikTok, interacting with thought leaders (influencers) and food bloggers, actively maintaining a restaurant website, etc. In this regard, it is argued that the Internet has created such a digital environment where restaurant business entities can easily create useful content and share it with the world. For both small cafes and large restaurants, this creates an opportunity to find their ideal customers. With the help of a media marketing tool, even entrepreneurs with minimal digital literacy can effectively promote their business on the Internet, communicate effectively with the target audience, and remain true to their brand. uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account