ЕЛЕКТРОННИЙ АРХІВ

Тенденції вибору збалансованого харчування споживачами послуг індустрії гостинності

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Тарасюк, Г.М.
dc.contributor.author Чагайда, А.О.
dc.contributor.author Tarasiuk, H.М.
dc.contributor.author Chahaida, A.О.
dc.date.accessioned 2024-05-10T07:20:31Z
dc.date.available 2024-05-10T07:20:31Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.uri http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8454
dc.description.abstract У статті проведено аналіз впливу харчування на здоров’я людини та впливу на це послуг харчування. Важливим для виживання людей та їх здоров’я є складання раціону з широкого спектра потенційних продуктів, до складу яких, окрім трьох макроелементів, має входити достатньо вітамінів і мінералів. Всі ці основні харчові компоненти зазвичай перебувають у суміші в натуральних та оброблених продуктах, при цьому адекватне споживання кожного компонента є надзвичайно складним завданням, особливо для системи прогнозування та контролю. Тому важливо це враховувати закладам харчування під час формування раціонів та меню як на сучасному етапі розвитку суспільства, так і в майбутньому. Також досліджено питання впливу підвищення вартості харчових продуктів на якість харчування, що часто призводить до зміни кількості та типу продуктів, які купуються та використовуються в харчовому раціоні людей. Ще одним фактором, який привертає увагу науковців, є вплив нерегулярного харчування на термічний ефект їжі. Проведено дослідження щодо регулярності прийому їжі та харчових уподобань української молоді, зокрема серед респондентів університетського віку (18…23 роки; 44,1 % – чоловіки, 55,9 % – жінки), майже у 40 % яких кількість разів прийому їжі становила менше трьох разів за добу, при цьому абсолютна більшість нехтують сніданком. Встановлено, що тричі на день приділяють час для харчування 36,1 % респондентів, чотири рази на день – 21,3 %, п’ять разів – 3,3 %. Незважаючи на сучасні рекомендації стосовно зменшення кількості оброблених та ультраоброблених харчових продуктів 26,2 % опитаних кілька разів на тиждень споживають сосиски, 14,7 % – страви з напівфабрикатів із м’ясовмісної сировини. Що стосується споживання риби, яка вміщує необхідний для нормального функціонування організму людини набір мікронутрієнтів, то рекомендації вживати дві–три рибні страви на тиждень дотримується 18,0 % респондентів, а 26,2 % взагалі не споживають рибних страв. З перших страв 3,3 % опитаних щодня вживають суп, 50,8 % – роблять це кілька разів на тиждень, а борщ кілька разів на тиждень вживають 18,0 % респондентів. За результатами дослідження встановлено, що харчові уподобання молоді значною мірою не відповідають сучасним знанням про вплив недостатнього споживання риби, м’яса та інших необхідних мікронутрієнтів, а заклади харчування за цілим рядом причин не в змозі формувати раціони здорового збалансованого харчування. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Державний університет "Житомирська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Економіка, управління та адміністрування;1(107)
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject споживач uk_UA
dc.subject споживання uk_UA
dc.subject здорове харчування uk_UA
dc.subject здоров’я людини uk_UA
dc.subject збалансоване харчування uk_UA
dc.subject якість харчування uk_UA
dc.subject заклади харчування uk_UA
dc.subject гостинність uk_UA
dc.subject food uk_UA
dc.subject consumer uk_UA
dc.subject consumption uk_UA
dc.subject healthy food uk_UA
dc.subject human health uk_UA
dc.subject balanced nutrition uk_UA
dc.subject food quality uk_UA
dc.subject catering establishments uk_UA
dc.subject hospitality uk_UA
dc.title Тенденції вибору збалансованого харчування споживачами послуг індустрії гостинності uk_UA
dc.title.alternative Trends in the choice of a balanced nutrition by consumers of the hospitality industry uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstracten The article analyzes the impact of nutrition on human health and the impact of catering services on it. It is important for people's survival and their health to prepare a diet from a wide range of useful products, which, in addition to the three macronutrients, include enough vitamins and minerals. All of these major dietary components are commonly present in a mixture in natural and processed foods, and adequate intake of each component is extremely challenging, especially for prediction and control systems. Therefore, it is important for catering establishments to take this into account when forming rations and menus both at the current stage of society's development and in the future. The question of the impact of the increase in the cost of food products on the quality of nutrition, which often leads to a change in the amount and type of products that are bought and used in people's diet, has also been investigated. Another factor that attracts the attention of scientists is the effect of irregular eating on the thermic effect of food. The study was conducted on the regularity of meals and food preferences of Ukrainian youth, in particular among respondents of university age (18...23 years; 44,1 % – men, 55,9 % – women), almost 40 % of whom had fewer than three meals times a day, while the absolute majority neglect breakfast. It was established that 36,1 % of respondents spend time eating three times a day, 21,3 % four times a day, and 3,3 % five times a day.Despite modern recommendations to reduce the number of processed and ultra-processed food products, 26,2 % of respondents consume sausages several times a week, 14.7% - semi-finished dishes from meat-containing raw materials. As for the consumption of fish, which contains a set of micronutrients necessary for the normal functioning of the human body, 18,0 % of respondents follow the recommendation to consume two to three fish dishes per week, and 26,2 % do not consume fish dishes at all. Among the first dishes, 3,3 % of respondents eat soup every day, 50,8 % do it several times a week, and 18,0 % of respondents eat borscht several times a week. According to the results of the study, it was found that the food preferences of young people do not correspond to modern knowledge about the impact of insufficient consumption of fish, meat and other necessary micronutrients, and catering establishments are unable to form diets of healthy balanced nutrition for a number of reasons. uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу