Abstract (ukr):
У статті представлено результати експериментального дослідження впливу складових сили різання на якість обробки при чистовому торцевому фрезеруванні сірого чавуну СЧ21 із застосуванням розробленої торцевої ступінчастої фрези. Особливу увагу приділено аналізу сил різання, шорсткості поверхні та відхилень від площинності оброблених поверхонь залежно від параметрів режиму обробки – швидкості різання та подачі на зуб. Проведено порівняння результатів під час використання одного нерухомо закріпленого різального елемента (РЕ) відносно корпусу фрези та застосування рухомого РЕ з контактом відносно копіра. Встановлено, що при підвищенні подачі на зуб зростають усі складові сили різання, що веде до погіршення як шорсткості обробки, так і збільшення відхилення від площинності. Разом з тим при підвищенні швидкості різання до V = 11,72 м/с спостерігається зниження сил різання та покращення якості обробленої поверхні. Запропонована конструкція фрези з виконанням чистового РЕ в осьовому напрямі з пружним контактом із нерухомим копіром дозволяє компенсувати пружні деформації, стабілізувати положення РЕ та знизити похибки обробки. Отримані результати можуть бути використані під час оптимізації конструкцій торцевих фрез та режимів обробки для підвищення точності та якості обробки при фрезеруванні.
Abstract (eng):
The paper presents the results of an experimental study on the influence of cutting force components on machining quality during finish face milling of the grey cast iron GCI21 (similar to EN-GJL-200) using a specially developed face stepped milling cutter. Special attention is given to the analysis of cutting forces, surface roughness, and flatness deviations of the machined surfaces depending on the machining parameters – cutting speed and feed per tooth. A comparison was made between the results obtained when using a single fixed cutting insert relative to the cutter body and a movable insert in contact with a profile follower. It was found that increasing the feed per tooth leads to a rise in all components of the cutting force, which results in a deterioration in surface roughness and an increase in flatness deviations. Meanwhile, increasing the cutting speed up to V = 11,72 m/s was observed to reduce cutting forces and improve the quality of the machined surface. The proposed cutter design, with a finishing insert operating in the axial direction and maintaining elastic contact with a stationary profile follower, allows for compensation of elastic deformations, stabilization of the insert position, and reduction of machining errors. The obtained results can be used to optimize face milling cutter designs and machining parameters in order to improve machining accuracy and surface quality during milling operations.