Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8612
Title: Дослідження міри впливу розмірів блоків природного каменю на ефективність роботи вантажного устаткування за умов ПП «КВАНТА-ЛЧ»
Other Titles: Investigation of the impact of natural stone block sizes on the efficiency of loading equipment at the conditions of PP «KVANTA-LCH»
Authors: Котенко, В.В.
Піскун, І.А.
Ігнатюк, Р.М.
Kotenko, V.V.
Piskun, I.A.
Ihnatiuk, R.M.
Keywords: блочний камінь
кран
фронтальний навантажувач
технологічний комплекс
вантажні роботи
block stone
crane
front loader
technological complex
loading operations
Issue Date: 2024
Publisher: Державний університет "Житомирська політехніка"
Series/Report no.: Технічна інженерія;1(93)
Abstract: Стаття присвячена дослідженню впливу розмірів блоків природного каменю на продуктивність вантажного устаткування, що використовується в технологічних комплексах кар’єрів з видобування блочного каменю. Основною метою дослідження є встановлення залежності між розмірами блоків і ефективністю використання вантажного обладнання на прикладі ПП «Кванта-ЛЧ». Дослідження має актуальне значення, оскільки вантажні операції займають значну частку часу в загальній тривалості технологічних процесів, і їх ефективність безпосередньо впливає на загальну продуктивність підприємства. Для досягнення поставленої мети було проведено детальний аналіз кількості та тривалості основних процесів, параметрів робочої площадки та необхідності використання додаткових засобів під час використання різних видів вантажного обладнання. За результатами проведених досліджень визначено основні залежності між продуктивністю вантажного обладнання та розмірами блоків природного каменю. Висновки дослідження показали, що зростання об’ємно-масового показника блоків призводить до підвищення продуктивності обох видів розглянутого вантажного обладнання, а саме кран та фронтальний навантажувач. Встановлено, що навантажувач виконує роботу по всіх категоріях блоків, але має обмеження по вантажопідйомності, тоді як кран може вантажити блоки всіх розглянутих категорій (V–III). У висновках статті підкреслено, що зростання продуктивності роботи вантажного устаткування можна досягти за допомогою раціоналізації підходу до використання різних типів вантажних засобів для різних типорозмірів блоків. Таким чином, встановлення залежностей між продуктивністю вантажного обладнання та розмірами блоків дозволяє спростити технологічну схему видобування блочного каменю та підвищити загальний економічний ефект від виробництва.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8612
Appears in Collections:Технічна інженерія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
356.pdf845.64 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.