Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8560
Title: Дослідження міграції синтетичних речовин із пакувальних матеріалів у харчові продукти і воду: соціальний та управлінський аспекти
Other Titles: Studying the migration of synthetic substances from packaging materials into food and water: social and management aspects
Authors: Тарасюк, Г.М.
Чагайда, А.О.
Прилипко, О.І.
Tarasiuk, H.M.
Chahaida, A.O.
Prylypko, O.I.
Keywords: харчування
споживач
споживання
пластик
здоров’я людини
синтетичні речовини
якість харчування
навколишнє середовище
управління
nutrition
consumer
consumption
plastic
human health
synthetic substances
food quality
environment
management
Issue Date: 2024
Publisher: Державний університет "Житомирська політехніка"
Series/Report no.: Економіка, управління та адміністрування;2(108)
Abstract: Розвиток технологій і зростання рівня та якості життя людей внесли свої корективи у використання різних матеріалів для виробництва та пакування продукції та виробів. Одним з таких дійсно корисних винаходів людства, який значно спростив наш побут та сприяв розвитку технологій, стала розробка та впровадження у широкий вжиток різноманітних полімерів / пластмас та інших синтетичних речовин. Але, є і негативний вплив таких нововведень, зокрема на організм людини та навколишнє середовище. В статті проведено аналіз та доведено негативний вплив синтетичних речовин через міграцію із пакувальних матеріалів в харчові продукти і воду або через побутове користування виробами із їх вмістом на організм людини. Окрім того, для дослідження було проведено опитування української молоді щодо їх ставлення до використання пластикової упаковки. Участь в анкетуванні взяли 127 респондентів студентського віку (18…23 роки; 47,2 % – чоловіки, 52,8 % – жінки). Респонденти при відповіді на запитання використовували 10-ти бальну шкалу, де 1 означало однозначне бажання перейти від одноразового до багаторазового використання упаковки до появи ознак її зносу, а 10 – абсолютне несприйняття ідеї повторного використання пластикової упаковки. До ідеї стосовно повторного використання пластикової упаковки для ягід у супермаркетах (здавати використану упаковку для повторного фасування в неї) 60,7 % респондентів в цілому поставилися прихильно. Стосовно повторного використання пластикової упаковки для готових страв респонденти висловили велику кількість аргументів, що перешкоджають ефективному впровадженню такої ініціативи. Усі заперечення розбито на три великі групи: занепокоєння щодо мікробіологічної безпечності повторного використання тари; недовіра до значних екологічних переваг таких заходів; неможливість спонтанних покупок через необхідність приходити в магазин зі своєю упаковкою. Під час розробки та реалізації можливих рішень щодо кризи, пов’язаної із забрудненням пластиком та синтетичними матеріалами загалом, зроблено висновок, що прозорість є ключем до успіху. На кожному етапі життєвого циклу пластику, синтетичних матеріалів та інших шкідливих складових, які використовуються у виробництві, рішення мають прийматися із дотриманням прав людини на здоров’я та здорове довкілля.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8560
Appears in Collections:Економіка, управління та адміністрування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
57.pdf419.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.