Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8560
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТарасюк, Г.М.-
dc.contributor.authorЧагайда, А.О.-
dc.contributor.authorПрилипко, О.І.-
dc.contributor.authorTarasiuk, H.M.-
dc.contributor.authorChahaida, A.O.-
dc.contributor.authorPrylypko, O.I.-
dc.date.accessioned2024-08-09T09:20:14Z-
dc.date.available2024-08-09T09:20:14Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttp://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8560-
dc.description.abstractРозвиток технологій і зростання рівня та якості життя людей внесли свої корективи у використання різних матеріалів для виробництва та пакування продукції та виробів. Одним з таких дійсно корисних винаходів людства, який значно спростив наш побут та сприяв розвитку технологій, стала розробка та впровадження у широкий вжиток різноманітних полімерів / пластмас та інших синтетичних речовин. Але, є і негативний вплив таких нововведень, зокрема на організм людини та навколишнє середовище. В статті проведено аналіз та доведено негативний вплив синтетичних речовин через міграцію із пакувальних матеріалів в харчові продукти і воду або через побутове користування виробами із їх вмістом на організм людини. Окрім того, для дослідження було проведено опитування української молоді щодо їх ставлення до використання пластикової упаковки. Участь в анкетуванні взяли 127 респондентів студентського віку (18…23 роки; 47,2 % – чоловіки, 52,8 % – жінки). Респонденти при відповіді на запитання використовували 10-ти бальну шкалу, де 1 означало однозначне бажання перейти від одноразового до багаторазового використання упаковки до появи ознак її зносу, а 10 – абсолютне несприйняття ідеї повторного використання пластикової упаковки. До ідеї стосовно повторного використання пластикової упаковки для ягід у супермаркетах (здавати використану упаковку для повторного фасування в неї) 60,7 % респондентів в цілому поставилися прихильно. Стосовно повторного використання пластикової упаковки для готових страв респонденти висловили велику кількість аргументів, що перешкоджають ефективному впровадженню такої ініціативи. Усі заперечення розбито на три великі групи: занепокоєння щодо мікробіологічної безпечності повторного використання тари; недовіра до значних екологічних переваг таких заходів; неможливість спонтанних покупок через необхідність приходити в магазин зі своєю упаковкою. Під час розробки та реалізації можливих рішень щодо кризи, пов’язаної із забрудненням пластиком та синтетичними матеріалами загалом, зроблено висновок, що прозорість є ключем до успіху. На кожному етапі життєвого циклу пластику, синтетичних матеріалів та інших шкідливих складових, які використовуються у виробництві, рішення мають прийматися із дотриманням прав людини на здоров’я та здорове довкілля.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherДержавний університет "Житомирська політехніка"uk_UA
dc.relation.ispartofseriesЕкономіка, управління та адміністрування;2(108)-
dc.subjectхарчуванняuk_UA
dc.subjectспоживачuk_UA
dc.subjectспоживанняuk_UA
dc.subjectпластикuk_UA
dc.subjectздоров’я людиниuk_UA
dc.subjectсинтетичні речовиниuk_UA
dc.subjectякість харчуванняuk_UA
dc.subjectнавколишнє середовищеuk_UA
dc.subjectуправлінняuk_UA
dc.subjectnutritionuk_UA
dc.subjectconsumeruk_UA
dc.subjectconsumptionuk_UA
dc.subjectplasticuk_UA
dc.subjecthuman healthuk_UA
dc.subjectsynthetic substancesuk_UA
dc.subjectfood qualityuk_UA
dc.subjectenvironmentuk_UA
dc.subjectmanagementuk_UA
dc.titleДослідження міграції синтетичних речовин із пакувальних матеріалів у харчові продукти і воду: соціальний та управлінський аспектиuk_UA
dc.title.alternativeStudying the migration of synthetic substances from packaging materials into food and water: social and management aspectsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.description.abstractenThe development of technology and the growth of people’s living standards and quality of life have made adjustments to the use of various materials for the production and packaging of products and goods. One of these really useful inventions of mankind, which has greatly simplified our life and contributed to the development of technology, was the development and introduction of various polymers / plastics and other synthetic substances into widespread use. However, there is also a negative impact of such innovations, in particular on the human body and the environment. The article analyzes and proves the negative impact of synthetic substances through migration from packaging materials into food and water or through the household use of products containing them on the human body. The study also included a survey of Ukrainian youth about their attitudes toward the use of plastic packaging. A total of 127 university-age respondents (18...23 years old; 47,2 % men, 52,8 % women) took part in the survey. Respondents used a 10-point scale to answer the questions, where 1 meant a clear desire to switch from single-use to reusable packaging before signs of wear and tear, and 10 meant absolute rejection of the idea of reusing plastic packaging. The idea of reusing plastic packaging for berries in supermarkets (returning used packaging for re-packaging) was generally favored by 60,7 % of respondents. Regarding the reuse of plastic packaging for ready-to-eat meals, respondents expressed a large number of arguments that prevent the effective implementation of such an initiative. All objections are divided into three broad groups: concerns about the microbiological safety of reusing packaging; distrust of the significant environmental benefits of such measures; and the impossibility of spontaneous purchases due to the need to come to the store with their own packaging. When developing and implementing possible solutions to the crisis of plastic pollution and synthetic materials in general, it is concluded that transparency is the key to success. At every stage of the life cycle of plastics, synthetic materials and other harmful components used in production, decisions must be made in compliance with the human rights to health and a healthy environment.uk_UA
Appears in Collections:Економіка, управління та адміністрування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
57.pdf419.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.