Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7140
Title: ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АНАЛІЗ ПРОЦЕСІВ МОДЕРНІЗАЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
Other Titles: Research and analysis of modernization processes in food industry enterprises of Ukraine
Authors: Бужимська, К.О.
Станкевич, Н.А.
Buzhimska, K.O.
Stankevich, N.A.
Keywords: модернізація
динаміка
коефіцієнт Спірмена
інтегральний індекс
фондовіддача
коефіцієнт оборотності оборотних активів
продуктивність праці
modernization
dynamics
Spierman coefficient
integral index
fixed-asset turnover
turnover rate of current assets
productivity
Issue Date: 2017
Publisher: ЖДТУ
Series/Report no.: Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: Міжнародний збірник наукових праць;2(37)
Abstract: Модернізація вітчизняних підприємств є необхідною умовою інтеграції України до Європейського Союзу, передусім це стосується підприємств харчової промисловості, оскільки, саме вони мають найбільші потенційні можливості виходу на європейські ринки з власною продукцією. Прискорена модернізація надасть можливість покращити якість та безпеку вітчизняних продуктів харчування і наблизити їх до світових стандартів. Методи та методологія економічного та статистичного аналізу залишаються в центрі уваги науковців. Аналіз тенденцій, напрямів розвитку, результатів діяльності створюють базу для прийняття якісних управлінських рішень, як на стратегічному, так і на оперативному рівні. Дослідження процесу модернізації неможливе без використання методів економічного та статистичного аналізу для узагальнюючої оцінки його стану та ефективності. Для узагальнюючої оцінки модернізаційного процесу було запропоновано відносні показники динаміки вартості активів, залишкової вартості основних засобів, обсягів реалізованої продукції, фінансового результату до оподаткування, чистого прибутку. Обґрунтовано, що процес модернізації є ефективним, якщо темп зростання вартості активів більший одиниці, темп зростання залишкової вартості основних засобів більший темпу зростання вартості активів, темп зростання обсягу реалізованої продукції більший темпу зростання залишкової вартості основних засобів, темп зростання фінансового результату до оподаткування більший за темп зростання обсягу реалізованої продукції, темп зростання чистого прибутку більший за темп зростання фінансового результату до оподаткування. Використовуючи коефіцієнт Спірмено, отримано такі результати: у 2011–2012 рр. процес модернізації був найефективнішим, 2013–2015 рр. – модернізаційні процеси в харчовій промисловості різко уповільнилися, але за рахунок вже сформованого потенціалу продовжуються, що підтверджують інтегральні індекси стану та ефективності модернізації у 2014–2015 рр. Подальші дослідження пов’язані із дослідженням та аналізом процесів модернізації на рівні окремих підприємств з метою поширення успішного досвіду та запобігання негативних результатів.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7140
Appears in Collections:Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бужимська,Станкевич.pdf664.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.