Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7140
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБужимська, К.О.-
dc.contributor.authorСтанкевич, Н.А.-
dc.contributor.authorBuzhimska, K.O.-
dc.contributor.authorStankevich, N.A.-
dc.date.accessioned2017-09-26T07:37:08Z-
dc.date.available2017-09-26T07:37:08Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7140-
dc.description.abstractМодернізація вітчизняних підприємств є необхідною умовою інтеграції України до Європейського Союзу, передусім це стосується підприємств харчової промисловості, оскільки, саме вони мають найбільші потенційні можливості виходу на європейські ринки з власною продукцією. Прискорена модернізація надасть можливість покращити якість та безпеку вітчизняних продуктів харчування і наблизити їх до світових стандартів. Методи та методологія економічного та статистичного аналізу залишаються в центрі уваги науковців. Аналіз тенденцій, напрямів розвитку, результатів діяльності створюють базу для прийняття якісних управлінських рішень, як на стратегічному, так і на оперативному рівні. Дослідження процесу модернізації неможливе без використання методів економічного та статистичного аналізу для узагальнюючої оцінки його стану та ефективності. Для узагальнюючої оцінки модернізаційного процесу було запропоновано відносні показники динаміки вартості активів, залишкової вартості основних засобів, обсягів реалізованої продукції, фінансового результату до оподаткування, чистого прибутку. Обґрунтовано, що процес модернізації є ефективним, якщо темп зростання вартості активів більший одиниці, темп зростання залишкової вартості основних засобів більший темпу зростання вартості активів, темп зростання обсягу реалізованої продукції більший темпу зростання залишкової вартості основних засобів, темп зростання фінансового результату до оподаткування більший за темп зростання обсягу реалізованої продукції, темп зростання чистого прибутку більший за темп зростання фінансового результату до оподаткування. Використовуючи коефіцієнт Спірмено, отримано такі результати: у 2011–2012 рр. процес модернізації був найефективнішим, 2013–2015 рр. – модернізаційні процеси в харчовій промисловості різко уповільнилися, але за рахунок вже сформованого потенціалу продовжуються, що підтверджують інтегральні індекси стану та ефективності модернізації у 2014–2015 рр. Подальші дослідження пов’язані із дослідженням та аналізом процесів модернізації на рівні окремих підприємств з метою поширення успішного досвіду та запобігання негативних результатів.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЖДТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: Міжнародний збірник наукових праць;2(37)-
dc.subjectмодернізаціяuk_UA
dc.subjectдинамікаuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт Спірменаuk_UA
dc.subjectінтегральний індексuk_UA
dc.subjectфондовіддачаuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт оборотності оборотних активівuk_UA
dc.subjectпродуктивність праціuk_UA
dc.subjectmodernizationuk_UA
dc.subjectdynamicsuk_UA
dc.subjectSpierman coefficientuk_UA
dc.subjectintegral indexuk_UA
dc.subjectfixed-asset turnoveruk_UA
dc.subjectturnover rate of current assetsuk_UA
dc.subjectproductivityuk_UA
dc.titleДОСЛІДЖЕННЯ ТА АНАЛІЗ ПРОЦЕСІВ МОДЕРНІЗАЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИuk_UA
dc.title.alternativeResearch and analysis of modernization processes in food industry enterprises of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.description.abstractenThe modernization of domestic enterprises is a prerequisite for the integration of Ukraine into the European Union, first of all it concerns food industry enterprises, because they have the greatest potential for access to European markets with their own products. Accelerated modernization will provide an opportunity to improve the quality and safety of domestic food products and bring them closer to world standards. The methods and methodology of economic and statistical analysis remain the focus of the scholars. The analysis of trends, directions of development, and results of activities creates a basis for the adoption of quality management decisions, both at the strategic and operational levels. The study of the modernization process is impossible without the use of methods of economic and statistical analysis for a general evaluation of its state and efficiency. The paper proposes the relative indicators of asset value dynamics, residual value of fixed assets, volumes of sales, financial results before taxation, net profit for a generalizing assessment of the modernization process. It is substantiated that the modernization process is effective if the growth rate of asset value is greater than one unit, the growth rate of the residual value of fixed assets increases the growth rate of assets, the growth rate of sales of products is greater than the growth rate of residual value of fixed assets, the rate of growth of financial results before taxation is higher than the pace, the growth of sales volume, the growth rate of net profit is higher than the growth rate of the financial result before taxation. Using the Spirmeno coefficient, the authors obtained following results: the modernization process was most effective in 2011–2012, the modernization processes in food industry sharply slowed down during 2013–2015, but due to the already formed potential, they continue confirming the integral indices of the state and efficiency of modernization in 2014–2015. Further research is related to the research and analysis of modernization processes at the level of individual enterprises in order to expend successful experience and prevent negative outcomes.uk_UA
Appears in Collections:Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бужимська,Станкевич.pdf664.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.