Electronic Repository

Визначення вологості зерна за тиском вологого повітря

Show simple item record

dc.contributor.author Бенедицький, Василь Борисович
dc.contributor.author Коренівська, Оксана Леонідівна
dc.contributor.author Морозов, Дмитро Сергійович
dc.contributor.author Benedytskyi, V.B.
dc.contributor.author Korenivska, O.L.
dc.contributor.author Morozov, D.S.
dc.date.accessioned 2021-10-13T07:51:04Z
dc.date.available 2021-10-13T07:51:04Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7915
dc.description.abstract Стаття присвячена розгляду питання контролю за ступенем вологості зерна під час зберігання, транспортування та переробки. Актуальність теми обумовлена потребою експрес-контролю вологості як одного зі шляхів підвищення якості, продуктивності та зниження витрат, у тому числі й енергетичних, під час підготовки, виробництва, переробки, транспортування й зберігання зерна та продуктів його переробки – круп, комбікормів, макаронів, хліба і хлібобулочних виробів. У роботі розглянуто ризики впливу вологості зерна на його якість, відомі методи вимірювання вологості зерна, описано їх переваги та недоліки. Показано, що шляхом удосконалення відомих методів можна збільшити точність вимірювання та чутливість. Досліджено залежність тиску вологого повітря від вологості зерна. Показано, що тиск вологого повітря залежить тільки від кількості води в одиниці об’єму зерна і не залежить від його питомої ваги. Наведено емпіричні формули та методику теоретичного розрахунку вологості зерна по зміні тиску повітря в камері. Представлено результати експериментальних вимірювань, що підтверджують справедливість теоретичних розрахунків. На основі отриманих теоретичних результатів розроблена інженерна методика розрахунку маси води, що містить проба зерна, яка може використовуватися для проєктування реальних приладів. Запропоновано модельну структуру для оцінювання впливу розкиду визначальних параметрів на похибку вимірювання маси води, та наведено результати моделювання, отримані за допомогою середовища Micro-Cap. Поставлено завдання для подальших досліджень. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Державний університет "Житомирська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічна інженерія;1(87)
dc.subject вологість зерна uk_UA
dc.subject вологомір uk_UA
dc.subject тиск маси вологи uk_UA
dc.subject дистиляційний метод uk_UA
dc.subject похибка вимірювання uk_UA
dc.subject grain moisture uk_UA
dc.subject moisture meter uk_UA
dc.subject moisture mass pressure uk_UA
dc.subject distillation method uk_UA
dc.subject measurement error uk_UA
dc.title Визначення вологості зерна за тиском вологого повітря uk_UA
dc.title.alternative Determination of grain humidity by humid air pressure uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstracten The article is devoted to the control of the level of grain moisture during storage, transportation and processing. The topicality is due to the need for rapid control of humidity, as one of the ways to improve quality, productivity and reduce costs, including energy, in the preparation, production, processing, transportation and storage of grain and processed products – cereals, feed, pasta, bread. The paper considers the risks of grain moisture on its quality, the known methods of measuring grain moisture. It describes their advantages and disadvantages. It is shown that by improving the known methods it is possible to increase the measurement of accuracy and sensitivity. The dependence of humid air pressure on grain moisture is investigated in the work. It is shown that the pressure of moist air depends only on the amount of water per unit volume of grain and does not depend on the specific gravity of the grain. Empirical formulas and methods of theoretical calculation of grain moisture on the change of air pressure in the chamber are given. The results of experimental measurements are presented, which confirm the validity of theoretical calculations. Based on the obtained theoretical results, an engineering method for calculating the mass of water containing a grain sample has been developed. It can be used to design real devices. A model structure for estimating the influence of the scatter of the determining parameters on the error of water mass measurement is proposed and the simulation results obtained using the Micro-Cap medium are presented. The tasks are set for further research. uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account