Abstract (ukr):
Мета дослідження – проаналізувати діяльність підприємств молочної промисловості в
Житомирській області, зокрема, способи адаптації до впливу основних кризових факторів та
визначення перспектив розвитку галузі.
Розглядається вплив факторів макросередовища на діяльність підприємств з виробництва
молочних продуктів за період 2005–2015 рр. Результати дослідження дозволили виявити основні
зміни в діяльності підприємств молочної промисловості під впливом цих факторів. Було
проведено ретроспективний статистичний аналіз показників фінансово-господарської
діяльності підприємств молочної промисловості в Житомирській області.
Ідентифіковано основні чинники, які стримували розвиток підприємств з виробництва
молочних продуктів в Україні, зокрема, кризові явища, викликані відсутністю ефективної
ринкової економічної системи; відставання кормової бази від потреб тваринництва; відсутність
дієвих економічних відносин між постачальниками сировини та переробних підприємств; висока
собівартість молока, що постачається домашніми господарствами і низька якість молока
тощо.
Результати аналізу діяльності підприємств з виробництва молочних продуктів в
Житомирській області дозволили виявити досить істотні зміни в ключових показниках
економічної діяльності. Так, найбільшого впливу підприємства зазнали в 2006 і 2009 роках, що
підтверджується значним падінням індексу промислового виробництва. Проте, значення
показників рентабельності зросли. Значні зміни спостерігалися в асортименті товарів.
У результаті проведених досліджень були визначені перспективи розвитку галузі. У
майбутньому зусилля провідних підприємств з виробництва молочних продуктів будуть
зосереджені на подальшому розвитку асортименту і брендів, адаптації до європейської
практики управління.