Abstract (ukr):
Стаття зосереджена на дослідженні первинного обліку витрат та виходу органічної продукції
рослинництва. Вирішено ключові питання, що виникають у первинному обліку органічної продукції
рослинництва. Під час дослідження були використані загальнонаукові методи: індукції та дедукції,
діалектичний, історичний та системний, а також деякі специфічні методи бухгалтерського обліку,
до яких належать документування, інвентаризація, оцінка, калькуляція, бухгалтерські рахунки,
подвійний запис, бухгалтерський баланс та бухгалтерська звітність.
Порушуючи питання документального оформлення витрат і виходу продукції рослинництва
органічного походження, варто зазначити, що документація – важливим елементом методу
бухгалтерського обліку, оскільки слугує основою первинного спостереження за господарськими
операціями і є обов'язковою умовою для відображення їх в обліку. Висвітлено особливості ведення
органічного землеробства та документального оформлення витрат виробництва і оприбуткування
продукції рослинництва органічного походження, а також досліджено порядок оформлення
земельних ділянок в операційну оренду для виробництва органічної продукції. Внесено пропозиції щодо
вдосконалення документального оформлення витрат і виходу органічної продукції рослинництва з
метою формування достовірної інформації про витрати на виробництво та про вирощену продукцію
рослинництва органічного походження для прийняття управлінських рішень.