Abstract (ukr):
Проаналізовано найбільш поширені методи визначення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості, а саме: монографічний, статистично-економічний, системний, розрахунково-конструктивний, та додаткові – діалектичний та абстрактно-логічний. Надана перевага системному методу. Який характеризується вивченням зв’язків між структурними елементами підприємства та зв’язків досліджуваного підприємства з іншими учасниками ринку; простотою розрахунків індивідуальних показників та доцільною їх кількістю; можливістю визначити ефективність окремих процесів для виявлення резервів росту ефективності підприємства; можливістю врахувати соціальну та екологічну значущість продукції, що виготовляється; дає змогу аналізувати в динаміці та планувати майбутню діяльність підприємства.
Визначено основні вимоги та критерії до системного методу під час визначення ефективності підприємства. Враховуючи різні види вираження ефективності харчової промисловості, що характеризуються специфічним змістом, формами вираження та методичними прийомами, розглянуто структуровану систему показників, яка складається з трьох блоків: економічного, соціального, екологічного.