Please use this identifier to cite or link to this item:
http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8804
Title: | Проєктування харчових продуктів з використанням технології 3D- і 4D-друку та його значення для розвитку адитивного виробництва |
Other Titles: | Design of food products using 3D and 4D printing technology and its significance for the development of additive production |
Authors: | Тарасюк, Г.М. Чагайда, А.О. Tarasiuk, H.M. Chahaida, A.O. |
Keywords: | харчування споживач виробництво адитивне виробництво оцифровані технології інновації споживання харчові продукти здоров’я людини якість харчування 3D-друк харчового продукту 4D-друк харчового продукту модерністський ресторан адитивна економіка комерційне впровадження food consumer production additive manufacturing digitized technologies innovation consumption food products human health food quality 3D food printing 4D food printing modernist restaurant additive economy commercial implementation |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Державний університет "Житомирська політехніка" |
Series/Report no.: | Економіка, управління та адміністрування;4(110) |
Abstract: | Потенціал персоналізованого харчування в найближчому майбутньому є одним із головних пояснень швидкого прогресу в 3D-друці їжі. Його важливість полягає в тому, що певні поживні речовини та сполуки, які зміцнюють здоров’я, можуть бути включені до формувань, які будуть надруковані, щоб полегшити перебіг хвороб споживачів або запобігти їх виникненню. Кращий естетичний вигляд, надрукованих на 3D-принтері харчових продуктів, збільшує їх привабливість серед споживачів, що сприяє комерційному успіху. За результатами дослідження встановлено, що з появою тривимірних принтерів і четвертою промисловою революцією з’явилося безліч альтернативних продуктів харчування. Серед них стійкі харчові інгредієнти з високою поживною цінністю, але низькою схожістю (наприклад, морські водорості, комахи та листя буряка), які перетворюються у форму порошку для вставлення в картридж 3D-харчового принтера. Вони також використовуються для кращого дизайну їжі зі зміненими формами та смаками, що є не тільки більш привабливими, але й легшими для споживання завдяки їхнім смаковим якостям. Для визначення ставлення споживачів до харчових продуктів, отриманих за допомогою адитивних технологій, було проведено анкетування серед 505 респондентів (49,1 % – чоловіки, 50,9 % – жінки). Більшість респондентів усіх вікових груп не схильні розділяти твердження, що створення персоналізованої їжі за рахунок 3D-друку дозволить збалансувати надходження поживних речовин в організм людини. Результати проведеного опитування підтверджують, що лише від припущення, що для 3D-друку харчового продукту використовуються нетрадиційні харчові матеріали або харчові відходи (рослинні матеріали з високим вмістом клітковини або побічні продукти переробки рослинної сировини, м’ясні залишки, комахи, мікроорганізми, водорості), одразу значно зменшується кількість охочих споживати таку їжу. Новація, яка передбачає зміну під дією мікрохвиль смаку, кольору і форми їжі, отриманоїза допомогою 4D-друку, також не знаходить загального визнання. Абсолютно негативне ставлення до придбання такого харчового продукту зростає з 22,2 % у віковій групі 18–29 років до 72,7 % серед респондентів старше 50 років. Результати опитування вказують на низьку обізнаність респондентів про 3D та 4D-друк харчових продуктів. Виробникам такої продукції варто зосередити зусилля на інформаційному просуванні нових продуктів із акцентом на використанні якісної сировини рослинного або тваринного походження. Також необхідно враховувати той факт, що будь-яка додаткова обробка продукту сприймається швидше негативно і посилює недовіру у споживачів. Отже, за результатами проведеного дослідження, зроблено висновок, що загальне зростання обізнаності клієнтів про персоналізовану їжу буде стимулювати пошук нових технологічних рішень, і проєктування харчових продуктів для друку на 3D-принтері має ґрунтуватись на ставленні до них споживачів, що є визначальним фактором для їх комерційного впровадження. |
URI: | http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8804 |
Appears in Collections: | Економіка, управління та адміністрування |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.