Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8610
Title: Економічна, продовольча та екологічна безпека в умовах післявоєнної відбудови: світовий досвід
Other Titles: Economic, Food, and Environmental Security in the Context of Post-War Reconstruction: The Global Experience
Authors: Данкевич, В.Є.
Данкевич, Є.М.
Данкевич, А.Є.
Наумчук, В.В.
Dankevych, V.
Dankevych, Y.
Dankevych, А.
Naumchuk, V.
Keywords: післявоєнна відбудова
продовольча безпека
державна політика
світовий досвід
європейська інтеграція
post-war reconstruction
food security
state policy
world experience
European integration
Issue Date: 2023
Series/Report no.: Modern Economics;№ 41
Abstract: . У статті розглядаються критичні аспекти відновлювального процесу після війни. У ній автори з'ясовують, як міжнародний досвід може бути застосований в Україні. Досліджують конкретні випадки післявоєнного відновлення у Південній Кореї, Боснії і Герцеговині, Хорватії, і аналізують, як їх результати можуть бути використані для забезпечення стабільного і продуктивного відновлення в Україні. Обґрунтовується, що аналіз успіхів та невдач інших націй може допомогти у створенні ефективних стратегій відновлення та розвитку. Доведено, що необхідною умовою розвитку країни є забезпечення безпеки та оборони, однак науковці також звертають увагу на інші складові, не менш важливі для національної стійкості. Одним із ключових чинників є економічна безпека. Розгляд реструктуризації державного боргу, відродження виробничої бази та створення стабільних економічних зв'язків з партнерами з-за кордону є ключовим для досягнення успіху у післявоєнній відбудові. Враховуючи аграрний потенціал України, продовольча безпека є також вкрай важливою як для країни, так і для її міжнародних партнерів. При оцінці аграрного потенціалу та участі на міжнародних продовольчих ринках, необхідно враховувати глобальні принципи післявоєнного збалансування цього ринку. Обґрунтовано, що впровадження кращих світових практик у галузі сільського господарства, логістики та постачання населення продуктами харчування є вирішальним елементом післявоєнної відбудови. Доведено, що одним із викликів сучасного світу є екологічна безпека, особливо в умовах, коли збройний конфлікт завдає екоциду. Використання відновлюваних джерел енергії, збалансоване природокористування та політика зменшення шкідливих викидів стають важливими стратегіями відбудови. Щоб забезпечити успішну відбудову після війни та гарантування економічної, продовольчої та екологічної безпеки, важливо вивчати кращий світовий досвід і адаптувати його до місцевих умов. Обґрунтовано, що ураховуючи специфічність постконфліктового відновлення України, важливо брати до уваги інтеграцію країни до Європейського Союзу як стратегічну складову цього процесу.
Description: Економічна, продовольча та екологічна безпека в умовах післявоєнної відбудови: світовий досвід / В. Є. Данкевич, Є. М. Данкевич, А. Є. Данкевич, В. В. Наумчук // Modern Economics. – 2023. – № 41. – С. 45–53.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8610
Appears in Collections:Викладачі університету

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Економічна.pdf290.97 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.