Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8430
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВалерко, Р.А.-
dc.contributor.authorГерасимчук, Л.О.-
dc.contributor.authorПацева, І.Г.-
dc.contributor.authorУстименко, В.І.-
dc.contributor.authorШатило, Є.Г.-
dc.contributor.authorValerko, R.-
dc.contributor.authorHerasimchuk, L.-
dc.contributor.authorPatseva, I.-
dc.contributor.authorUstymenko, V.-
dc.contributor.authorShatylo, E.-
dc.date.accessioned2024-04-11T09:11:08Z-
dc.date.available2024-04-11T09:11:08Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttp://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8430-
dc.description.abstractПричиною виникнення різних видів захворювань людства може бути неякісна питна вода. Особливо це стосується сільського населення, яке використовує питну воду із джерел нецентралізованого водопостачання, якість води яких часто є неконтрольованою та не відповідає санітарним нормам. Тому, метою даного дослідження є визначення вмісту нітратів та заліза загального у питній воді джерел нецентралізованого водопостачання сільських населених пунктів Житомирської області та дослідження зв’язків між її якістю і окремими групами захворювань населення. Статистичну обробку результатів проводили за допомогою мови програмування R, для графічного зображення результатів використовували програмне забезпечення ArcGIS Pro. Установлено перевищення середнього вмісту нітратів у 15 районах області, яке становило від 1,2 до 3,7 рази. Перевищення середнього вмісту заліза зафіксовано у 5-ти районах регіону, що варіювало у межах 1,04–2,2 рази. Кореляційний аналіз між вмістом нітратів і заліза у питній воді та захворюваністю сільського населення показав, що загалом нітрати позитивно корелюють із 33,3 % усіх видів захворювань, а залізо із 94 %. Для нітратів середній рівень зв’язку був характерним із захворюванням передміхурової залози (R2 = 0,33). Слабкі зв’язки виявлено для хвороб шлунку, зокрема гастрит та дуоденіт (R2 = 0,25) та кількістю дітей, що народились із вродженими вадами (R2 = 0,05). Середній ступінь зв’язку між вмістом заліза у питній воді виявлено для онкозахворювань прямої кишки (R2 = 0,45) та епілепсією (R2 = 0,31). Крім того, установлено слабкий вплив заліза на: залізодефіцитну анемію, розсіяний склероз, захворювання підшлункової залози, анемію, захворювання нервової та кровоносної систем, розлади психіки і поведінки, діабет, холецистит, цироз печінки, гепатит, ішемічні напади та хворобу Паркінсона.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.relation.ispartofseriesЕкологічні науки;№ 1(52), Том 2-
dc.subjectпитна водаuk_UA
dc.subjectзахворюванняuk_UA
dc.subjectнітратиuk_UA
dc.subjectзалізо загальнеuk_UA
dc.subjectкореляціяuk_UA
dc.subjectdrinking wateruk_UA
dc.subjectdiseasesuk_UA
dc.subjectnitratesuk_UA
dc.subjectcorrelationuk_UA
dc.titleВСТАНОВЛЕННЯ ПРИЧИННО-НАСЛІДКОВИХ ЗВ’ЯЗКІВ МІЖ ЗАХВОРЮВАНІСТЮ НАСЕЛЕННЯ ТА ЯКІСТЮ ПИТНОЇ ВОДИ ДЖЕРЕЛ НЕЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯuk_UA
dc.title.alternativeEstablishment of cause-effect relationships between population disease and drinking water quality of non-centralized water supply sourcesuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.description.abstractenPoor quality drinking water can be the cause of various types of human diseases. This especially applies to the rural population, which uses drinking water from non-centralized water supply sources, whose water quality is often uncontrolled and does not meet sanitary standards. Therefore, the purpose of this study is to determine the content of nitrates and total iron in drinking water sources of non-centralized water supply in rural settlements of Zhytomyr region and to study the relationship between its quality and certain groups of diseases of the population. Statistical processing of the results was carried out using the R programming language, and ArcGIS Pro software was used for graphical representation of the results. An excess of the average nitrate content was established in 15 districts of the region, which ranged from 1.2 to 3.7 times. Exceeding the average iron content was recorded in 5 districts of the region, which ranged from 1.04 to 2.2 times. Correlation analysis between the content of nitrates and iron in drinking water and the morbidity of the rural population showed that, in general, nitrates are positively correlated with 33.3% of all types of diseases, and iron with 94%. For nitrates, the average level of association was typical with prostate disease (R2 = 0.33). Weak associations were found for stomach diseases, in particular gastritis and duodenitis (R2 = 0.25) and the number of children born with birth defects (R2 = 0.05). A moderate degree of association between iron content in drinking water was found for rectal cancer (R2 = 0.45) and epilepsy (R2 = 0.31). In addition, a weak effect of iron on: iron-deficiency anemia, multiple sclerosis, pancreatic diseases, anemia, diseases of the nervous and circulatory systems, mental and behavioral disorders, diabetes, cholecystitis, liver cirrhosis, hepatitis, ischemic attacks and Parkinson’s disease has been established.uk_UA
Appears in Collections:Викладачі університету

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Валерко.pdf856.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.