Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8353
Title: ЕКОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ОСВІТИ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ 101 «ЕКОЛОГІЯ» ТА 183 «ТЕХНОЛОГІЇ ЗАХИСТУ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА»
Other Titles: ECOLOGICAL APPROACH TO THE EDUCATION OF STUDENTS MAJORING IN 101 “ECOLOGY” AND 183 “ENVIRONMENTAL PROTECTION TECHNOLOGIES”
Authors: Демчук, Л.І.
Пацева, І.Г.
Герасимчук, О.Л.
Циганенко-Дзюбенко, І.Ю.
Demchuk, L.
Patseva, I.
Herasymchuk, O.
Tsyhanenko-Dziubenk, I.
Keywords: освіта
екологізація
екологічна освіта
навколишнє середовище
екологічні цінності
сталий розвиток
education
greening
environmental education
environment
environmental values
sustainable development
Issue Date: 2023
Series/Report no.: Технологія захисту навколишнього середовища;№4
Abstract: Екологічна освіта для студентів спеціальностей 101 «Екологія» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» є важливим фундаментальним елементом компетентності фахівців середньої ланки, оскільки сучасне суспільство стикається зі значними екологічними проблемами та викликами. Мета. Головною стратегічною метою є формування екологічної культури як особистісної системи екологічних цінностей. Здатність розуміти та вирішувати екологічні проблеми є корисною для фахівців різних галузей, а екологічні підходи стають все більш важливими у вирішенні бізнесових, соціальних та технологічних проблем. Для реалізації поставленої мети були використані наукові методи аналізу та узагальнення.Ключовими аспектами важливості екологічної освіти у вищій школі є усвідомлення екологічних проблем, розвиток екологічного мислення, навичок прийняття екологічно чутливих рішень, екологічної грамотності та підготовка до вирішення екологічних проблем. Загалом, екологічна освіта забезпечує студентів знаннями, вміннями та навичками, необхідними для розуміння та вирішення екологічних проблем у різних сферах життєдіяльності, що спряиє розвитку стійкого та екологічно безпечного суспільства. Результати. Встановлено важливість та актуальність розвитку системи вищої екологічної освіти, особливо в технічних університетах, як визначального чинника формування гармонійного, екологічно безпечного та екологічно дружнього суспільства і складової освіти для сталого (збалансованого) розвитку. Зазначається, що поширення екологічної освіти в умовах глобальної екологічної кризи є необхідною передумовою її подолання та фундаментальним елементом процесу суспільної трансформації в напрямку формування ноосфери. Наукова новизна. Сучасний світ стикається з багатьма викликами, пов’язаними з навколишнім середовищем і сталим розвитком, зокрема зі зміною клімату, втратою біорізноманіття, забрудненням повітря і води та утворенням відходів. Тому знання та розуміння екологічних процесів і принципів залишається важливим для всіх професіоналів. Практична значимість. Загалом, екологічна освіта допомагає формувати свідомих громадян, які розуміють важливість турботи про довкілля та можуть зробити свій внесок у сталий розвиток суспільства.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8353
Appears in Collections:Викладачі університету

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття 1.pdf437.73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.