Please use this identifier to cite or link to this item:
http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8308
Title: | Дослідження фізіологічної повноцінності питної розливної води, що реалізується у торговельній мережі м. Житомира |
Other Titles: | Study of the physiological perfectness of drinking bottle water provided in the commercial network of the city of Zhytomyr |
Authors: | Валерко, Р.А. Герасимчук, Л.О. Матвійчук, О.С. Забродська, Ю.Ю. Valerko, R. Herasimchuk, L. Matviychuk, O. Zabrodska, J. |
Keywords: | питна вода фізіологічна повноцінність рН нітрати залізо загальне жорсткість drinking water physiological completeness pH nitrates total iron hardness |
Issue Date: | 2022 |
Series/Report no.: | Екологічні науки;№ 5(44) |
Abstract: | Чиста питна вода, яка є безпечною до споживання людиною, повинна відповідати вимогам стандартів за показниками її якості та мати оптимальний вміст мінеральних речовин для забезпечення адекватної фізіологічної потреби організму людини. У статті наведено результати досліджень, що проходили у межах міста Житомира, де були відібрані зразки розливної питної води різних торговельних марок, у яких визначались рівень рН, вміст нітратів, заліза загального та жорсткості, як основних показників фізіологічної повноцінності. Об’єктом дослідження була розливна питна вода, а предметом – показники її фізіологічної повноцінності. Установлено, що рівень рН не відповідав нормативу у 44 % відібраних зразків у сторону його зниження, що може бути свідченням проблем із системою водопостачання, через яку надходить вода. Концентрація нітратів у досліджуваних зразках питної води була значно нижчою за допустиму, а максимальне їх значення не перевищувало 7,3 мг/дм3, проте, враховуючи потенційну їх шкідливість, необхідним є здійснення постійного контролю вмісту нітратів. У 67 % відібраних зразків взагалі не виявлено заліза загального, що може свідчити про низьку фізіологічну цінність такої води. Вода у 33 % досліджуваних зразків характеризується як м’яка і є оптимальною для вживання людиною. Решта зразків мають дуже м’яку воду, що свідчить про майже повну відсутність у ній розчинених солей та про низьку фізіологічну повноцінність її мінерального складу. Таким чином, досліджувана вода є цілком безпечною для споживання людиною, проте, більше 50 % досліджуваних зразків води мають низьку фізіологічну цінність та не здійснюють позитивного впливу на здоров’я людини. Оптимальними є торговельні марки «Тала вода», «Дідове джерело», «Долина плюс артезіанська питна вода» і «Твоє джерело». |
URI: | http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8308 |
Appears in Collections: | Викладачі університету |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Валерко_5(44)_1.pdf | 594.05 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.