Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8308
Title: Дослідження фізіологічної повноцінності питної розливної води, що реалізується у торговельній мережі м. Житомира
Other Titles: Study of the physiological perfectness of drinking bottle water provided in the commercial network of the city of Zhytomyr
Authors: Валерко, Р.А.
Герасимчук, Л.О.
Матвійчук, О.С.
Забродська, Ю.Ю.
Valerko, R.
Herasimchuk, L.
Matviychuk, O.
Zabrodska, J.
Keywords: питна вода
фізіологічна повноцінність
рН
нітрати
залізо загальне
жорсткість
drinking water
physiological completeness
pH
nitrates
total iron
hardness
Issue Date: 2022
Series/Report no.: Екологічні науки;№ 5(44)
Abstract: Чиста питна вода, яка є безпечною до споживання людиною, повинна відповідати вимогам стандартів за показниками її якості та мати оптимальний вміст мінеральних речовин для забезпечення адекватної фізіологічної потреби організму людини. У статті наведено результати досліджень, що проходили у межах міста Житомира, де були відібрані зразки розливної питної води різних торговельних марок, у яких визначались рівень рН, вміст нітратів, заліза загального та жорсткості, як основних показників фізіологічної повноцінності. Об’єктом дослідження була розливна питна вода, а предметом – показники її фізіологічної повноцінності. Установлено, що рівень рН не відповідав нормативу у 44 % відібраних зразків у сторону його зниження, що може бути свідченням проблем із системою водопостачання, через яку надходить вода. Концентрація нітратів у досліджуваних зразках питної води була значно нижчою за допустиму, а максимальне їх значення не перевищувало 7,3 мг/дм3, проте, враховуючи потенційну їх шкідливість, необхідним є здійснення постійного контролю вмісту нітратів. У 67 % відібраних зразків взагалі не виявлено заліза загального, що може свідчити про низьку фізіологічну цінність такої води. Вода у 33 % досліджуваних зразків характеризується як м’яка і є оптимальною для вживання людиною. Решта зразків мають дуже м’яку воду, що свідчить про майже повну відсутність у ній розчинених солей та про низьку фізіологічну повноцінність її мінерального складу. Таким чином, досліджувана вода є цілком безпечною для споживання людиною, проте, більше 50 % досліджуваних зразків води мають низьку фізіологічну цінність та не здійснюють позитивного впливу на здоров’я людини. Оптимальними є торговельні марки «Тала вода», «Дідове джерело», «Долина плюс артезіанська питна вода» і «Твоє джерело».
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8308
Appears in Collections:Викладачі університету

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Валерко_5(44)_1.pdf594.05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.