Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8001
Title: Детермінанти впливу на впровадження бюджетування у вертикально-інтегрованих структурах (на прикладі нафтогазової сфери)
Other Titles: Determinants of influence on the implementation of budgeting in vertically integrated structures (on the example of the oil and gas sector)
Authors: Топило, В.А.
Topilo, V.A.
Keywords: вертикально інтегровані структури
бюджетування
детермінанта
нафтогазова сфера
vertically integrated structures
budgeting
determinant
oil and gas sector
Issue Date: 2022
Publisher: Державний університет "Житомирська політехніка"
Series/Report no.: Економіка, управління та адміністрування;1(99)
Abstract: Стаття присвячена дослідженню причин недостатнього застосування системи бюджетування у вертикально інтегрованих структурах нафтогазової галузі. Автором зазначено, що важливість бюджетування в тому, що воно є не лише основою майбутнього стратегічного фінансового планування, але і передумовою якісного проведення фінансового аналізу та подальшого здійснення контролю. У зв’язку з цим метою написання статті є діагностика фінансового стану вертикально інтегрованих структур нафтогазової сфери на підставі використання методу галузевого бенчмаркінгу, виявлення причин «фрагментарного» впровадження елементів системи бюджетування на цих підприємствах та ідентифікація характеру обмежувальних факторів. Проведена фінансова діагностика засвідчила погіршенння фінансового стану вертикально інтегрованих структур нафтогазової галузі протягом 2020–2021 рр., що частково пов’язано з негативним впливом факторів зовнішнього середовища (економічних, соціальних, політичних). Водночас у статті виокремлено групу факторів внутрішнього характеру, що також суттєво вплинули на погіршення фінансових показників. Вивчення інформаційних джерел щодо впровадження систем бюджетування у вертикально інтегрованих структурах (Нафтогаз, Казмунайгаз, Газпром, China Petroleum & Chemical Corp) дозволило вирізнити такі фактори внутрішнього характеру: 1) складність формування стратегії підприємства в умовах невизначеності; 2) відсутність взаємозв’язку між стратегічним плануванням та бюджетуванням; 3) неефективний контроль за рівнем виконання бюджетів; 4) відсутність організаційних перетворень, до компетенції яких належить контроль стратегії; 5) недостатній рівень розуміння стратегічних цілей та розвитку підприємства; 6) відсутність належної підготовки співробітників у сфері бюджетування. Діагностика стану фінансового планування у НАК «Нафтогаз України» дозволила визначити характер впливу обмежувальних факторів (детермінант) на цей процес, а саме: управлінські, організаційні, технологічні (внутрішні фактори) та правові, економічні (зовнішні фактори). Перспективи подальших наукових досліджень слід пов’язати з пошуком нових інноваційних підходів до формування та подальшого впровадження бюджетування.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8001
Appears in Collections:Економіка, управління та адміністрування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
14 Топило.pdf863.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.