Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7534
Title: Формування системи стратегічного контролю як напрям забезпечення фінансової безпеки підприємства
Other Titles: Formation of the system of strategic control as a direction of ensuring the financial security of the enterprise
Authors: Саух, Ірина Василівна
Виговська, Наталія Георгіївна
Saukh, I.V.
Vyhovska, N.G.
Keywords: фінансова безпека
стратегічний контроль
оперативний внутрішній контроль
зовнішнє середовище
financial security
strategic control
operational internal control
external environment
Issue Date: 2019
Publisher: ЖДТУ
Series/Report no.: Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю та аналізу: міжнародний збірник наукових праць;1(42)
Abstract: Стаття присвячена формуванню елементів системи стратегічного контролю як напряму забезпечення належного рівня фінансової безпеки підприємства. Зазначено, що ефективність діяльності господарюючих суб’єктів обумовлюється станом його фінансів, що і призводить до необхідності розгляду проблеми гарантування фінансової безпеки підприємства. Створення системи внутрішнього контролю стратегічного спрямування, або так званого стратегічного контролю, автори розглядають як напрям забезпечення фінансової безпеки. У статті уточнено трактування стратегічного контролю за допомогою застосування системного підходу (це складна система взаємозв’язків між суб’єктами та об’єктами контролю, яка реалізується за допомогою принципів, функцій, методів і прийомів й орієнтована на забезпечення ефективної реалізації сформованої стратегії розвитку фінансового потенціалу підприємства в умовах зовнішніх флуктуацій середовища та багатопланової конкуренції й забезпечення відповідного рівня фінансової безпеки). У результаті дослідження було уточнено принципи, функції та інші системоутворюючі елементи стратегічного контролю. Авторами зазначено, що вимогами до впровадження ефективної системи стратегічного контролю на підприємстві є перманентність, превентивність, гнучкість, зовнішня та внутрішня спрямованість, що обумовлює виконання останнім таких функцій, як профілактична (або превентивна); інформаційна; мобілізуюча; мотиваційна. Визначено, що основними користувачами результатів стратегічного контролю є менеджмент підприємства, що є безпосереднім розробником фінансової стратегії, об’єктом - процес реалізації стратегії в цілому та в розрізі її окремих етапів. Впровадження та функціонування стратегічного контролю на підприємстві сприятиме підвищенню рівня його фінансової безпеки в контексті протидії зовнішнім та внутрішнім загрозам.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7534
Appears in Collections:Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
79.pdf473.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.