Please use this identifier to cite or link to this item: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7156
Title: ДО ВИТОКІВ ПОНЯТТЯ «ІНСТИТУЦІЙНА СТРУКТУРА ЕКОНОМІКИ» У БІОЛОГІЧНІЙ І ДУАЛІСТИЧНІЙ СОЦІОЛОГІЇ ХІХ СТОЛІТТЯ
Other Titles: Origin of «institutional structure of economy» concept in biological and dualistic sociology of the nineteenth century
Authors: Ущаповський, Ю.В.
Ushchapovskyi, Yu.V.
Keywords: інституції
інституціоналізм
інституційна структура економіки
методологія інституціоналізму
еволюційний підхід
структуралізм
структурний функціоналізм
institutionalism
institutional structure of economy
methodology of institutionalism
evolutionary approach
structuralism
structural functionalism
Issue Date: 2017
Publisher: ЖДТУ
Series/Report no.: Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: Міжнародний збірник наукових праць;2(37)
Abstract: У роботі окреслено значимість дослідження історії поняття «інституційна структура економіки» та її важливість для трансформації інституційного середовища економічної системи сучасної України. Автор зупиняється на дослідженні Г. Спенсером диференціації структури суспільства та її функцій. Підкреслено з’ясування вченим органічного взаємозв’язку частин цілого, відносну самостійність цілого (структури) і частин як у суспільстві, так і в організмі. Досліджено розуміння прогресу П. фон Лілієнфельдом у економічній правовій та політичній сфері та розуміння структури суспільства А. Шеффле. Проаналізовано класифікацію суспільства за рівнем централізації А. Фульє та форми взаємозв’язків між елементами структурованого суспільства Дж. Маккензі. Значну увагу приділено з’ясуванню значенню структури «соціальної матерії» для соціально-економічного прогресу, а також проведено паралелі між теорією соціальної діяльності і сучасною теорією трансакційних витрат у концепції М. Оріу . Автор приходить до висновку, що представники біологічної і дуалістичної соціології ХІХ ст. у вивченні структури соціальної системи: 1) здійснювали її декомпозицію, аж до виокремлення елементарного рівня (Г. Спенсер, А. Шеффле); 2) з’ясували структури підсистем та специфіку її елементів (Г. Спенсер, П. фон Лілієнфельд, Дж. Мекензі); 3) встановили функції, які елементи виконують у системі (М. Оріу, А. Шеффле). У їхніх працях простежуються спроби створити концепцію структури і функціональних зв’язків соціуму як цілісності. Поєднання концептуального підходу до суспільства як до цілісного організму з еволюційними підходами створило умови для поширення структуралізму в економічних науках та використанню методології структурного функціоналізму у дослідженнях сучасного інституціоналізму.
URI: http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/7156
Appears in Collections:Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ущаповський.pdf297.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.