Electronic Repository

Дослідження фізіологічної повноцінності питної розливної води, що реалізується у торговельній мережі м. Житомира

Show simple item record

dc.contributor.author Валерко, Р.А.
dc.contributor.author Герасимчук, Л.О.
dc.contributor.author Матвійчук, О.С.
dc.contributor.author Забродська, Ю.Ю.
dc.contributor.author Valerko, R.
dc.contributor.author Herasimchuk, L.
dc.contributor.author Matviychuk, O.
dc.contributor.author Zabrodska, J.
dc.date.accessioned 2023-11-17T10:03:20Z
dc.date.available 2023-11-17T10:03:20Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://eztuir.ztu.edu.ua/123456789/8308
dc.description.abstract Чиста питна вода, яка є безпечною до споживання людиною, повинна відповідати вимогам стандартів за показниками її якості та мати оптимальний вміст мінеральних речовин для забезпечення адекватної фізіологічної потреби організму людини. У статті наведено результати досліджень, що проходили у межах міста Житомира, де були відібрані зразки розливної питної води різних торговельних марок, у яких визначались рівень рН, вміст нітратів, заліза загального та жорсткості, як основних показників фізіологічної повноцінності. Об’єктом дослідження була розливна питна вода, а предметом – показники її фізіологічної повноцінності. Установлено, що рівень рН не відповідав нормативу у 44 % відібраних зразків у сторону його зниження, що може бути свідченням проблем із системою водопостачання, через яку надходить вода. Концентрація нітратів у досліджуваних зразках питної води була значно нижчою за допустиму, а максимальне їх значення не перевищувало 7,3 мг/дм3, проте, враховуючи потенційну їх шкідливість, необхідним є здійснення постійного контролю вмісту нітратів. У 67 % відібраних зразків взагалі не виявлено заліза загального, що може свідчити про низьку фізіологічну цінність такої води. Вода у 33 % досліджуваних зразків характеризується як м’яка і є оптимальною для вживання людиною. Решта зразків мають дуже м’яку воду, що свідчить про майже повну відсутність у ній розчинених солей та про низьку фізіологічну повноцінність її мінерального складу. Таким чином, досліджувана вода є цілком безпечною для споживання людиною, проте, більше 50 % досліджуваних зразків води мають низьку фізіологічну цінність та не здійснюють позитивного впливу на здоров’я людини. Оптимальними є торговельні марки «Тала вода», «Дідове джерело», «Долина плюс артезіанська питна вода» і «Твоє джерело». uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.relation.ispartofseries Екологічні науки;№ 5(44)
dc.subject питна вода uk_UA
dc.subject фізіологічна повноцінність uk_UA
dc.subject рН uk_UA
dc.subject нітрати uk_UA
dc.subject залізо загальне uk_UA
dc.subject жорсткість uk_UA
dc.subject drinking water uk_UA
dc.subject physiological completeness uk_UA
dc.subject pH uk_UA
dc.subject nitrates uk_UA
dc.subject total iron uk_UA
dc.subject hardness uk_UA
dc.title Дослідження фізіологічної повноцінності питної розливної води, що реалізується у торговельній мережі м. Житомира uk_UA
dc.title.alternative Study of the physiological perfectness of drinking bottle water provided in the commercial network of the city of Zhytomyr uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstracten Clean drinking water, which is safe for human consumption, must meet the requirements of standards for its quality indicators and have an optimal content of mineral substances to ensure adequate physiological needs of the human body. The article presents the results of research that took place within the city of Zhytomyr, where samples of bottled drinking water of various brands were selected, in which the pH level, nitrate content, total iron and hardness were determined as the main indicators of physiological completeness. The object of the study was bottled drinking water, and the subject was indicators of its physiological adequacy. It was established that the pH level did not meet the standard in 44% of the selected samples in the direction of its decrease, which may be an indication of problems with the water supply system through which water is supplied. The concentration of nitrates in the studied samples of drinking water was significantly lower than the permissible level, and their maximum value did not exceed 7.3 mg/dm3, however, taking into account their potential harm, it is necessary to carry out constant monitoring of the nitrate content. In 67% of the selected samples, total iron was not detected at all, which may indicate the low physiological value of such water. The water in 33% of the studied samples is characterized as soft and is optimal for human consumption. The rest of the samples have very soft water, which indicates the almost complete absence of dissolved salts in it and the low physiological quality of its mineral composition. Thus, the studied water is completely safe for human consumption, however, more than 50% of the studied water samples have a low physiological value and do not have a positive effect on human health. The optimal brands are «Tala voda», «Grandfather spring», «Dolyna plus artesian drinking water» and «Your spring». uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account